Στα βόρεια της Λήμνου, στο βάθος του κόλπου του Πουρνιά, βρίσκεται στην κορυφή χαμηλού λόφου και πλησίον της θάλασσας, το κάστρο του Κότσινα.

Σήμερα, ο Κότσινας αποτελεί μια μικρή παραθαλάσσια θέση με τα ερείπια του κάστρου να διακρίνονται περιμετρικά του χαμηλού λόφου. Στο κέντρο του κάστρου δεσπόζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με την υπόγεια κρύπτη και το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα της τοπικής αγωνίστριας Μαρούλας.

Στην κορυφή χαμηλού λοφίσκου ύψους 20μ. περίπου και σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα χωροθετείται το κάστρο του Κότσινα. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 4 στρεμμάτων. Από τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές προκύπτει ότι τα κάστρο ήταν χτισμένο πάνω σε τεχνητό λόφο και περιβαλλόταν από τείχη, με παρουσία οχυρωματικής τάφρου, στις τρεις πλευρές του. Τμήμα της οχύρωσης διακρίνεται σήμερα στα βόρεια προς την πλευρά της θάλασσας. Σώζεται σε μήκος περίπου 200μ. και σε αρκετά σημεία φτάνει σε ύψος έως και τα 5μ. Κατά τόπους διακρίνονται τετράπλευροι αμυντικοί πύργοι, οι οποίοι εναλλάσσονται ακανόνιστα, κτισμένοι κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα. Εσωτερικά του φρουρίου, ίχνη οικιστικών χώρων σημειώνονται κυρίως στα ΒΔ, ενώ μέρος ενός ακανόνιστου κτηρίου με είσοδο προς τα νότια, ήρθε στο φως κατά τη δεκαετία του ΄90.

Σε ότι αφορά τα ευρήματα του κάστρου, έντονη είναι η παρουσία από διάσπαρτα θραύσματα πήλινων βυζαντινών εφυαλωμένων αγγείων, τα οποία χρονολογείται κυρίως στον 15ο και 16ο αιώνα.

Πρόσθετο ενδιαφέρον στην μακραίωνη ιστορία του Κότζινα έχει ο εντοπισμός ευρημάτων προϊστορικών χρόνων, γεγονός που αφήνει ανοιχτή την υπόθεση για προγενέστερη κατοίκηση του χώρου, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν την οργάνωση της περίφημης αυτής μεσαιωνικής πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο